sunnuntai 8. maaliskuuta 2009

TEESI 4: Maltilliset ilmastotalkoot

Maapallon ilmasto tulee lämpiämään ainakin pari astetta seuraavina vuosikymmeninä. Tiedemiehet arvioivat, että jos lämpenee enemmän niin jopa 50% maailman eliölajeista kuolee sukupuuttoon, useimmat suurkaupungit ja viljelmät jäävät veden alle ja hirmumyrskyt lisääntyvät. Ilmastonmuutos on ihan tärkeä asia useimpien mielestä. Arvioiden mukaan enemmistö suomalaisista kannattaa ajatusta, että joku yrittäisi tehdä ilmastonmuutokselle jotain. Monet pysäyttävät ajatuksenjuoksun tähän, ja taas on uhkana yksipuoliset tulkinnat ja ylilyönnit. Vaaditaan kulutuksen vähentämistä, elämäntapojen muutosta jne jne.

Vaakakupin toisella puolella ovat vapaus, lamatalkoot, talouskasvu, työllisyys, hyvinvointi, länsimainen elämäntapa, vapaus, ylensyönti, tasa-arvo, demokratia, valinnanvapaus, kerskakulutus, itsenäinen ajattelu, yksilöllisyys, markkinatalous, vapaus ja kansanvalta. Monet pitävät näitäkin asioita tärkeinä. Muistakaamme mm. seuraavat tosiasiat:

- Jos rakennamme liikaa tuulivoimaa, jäävät hiilivoimalatyöntekijät työttömiksi
- Jos ajamme vähemmän autolla, liikumme vähemmän
- Jos emme kuluta yli tarpeidemme, emme rikastu
- Jos emme pysy muodissa mukana, emme ole yksilöllisiä

Ilmastonmuutosasioissakin maltti on valttia. Ensin kannattaa tutkia, sitten hutkia. Luotettavia tutkimuksia odotellessa, voitaisiin toteuttaa maltilliset ilmastotalkoot. Hiilidioksidin tuotantoa voitaisiin yrittää hallita kohtuullisesti: Siten, ettei se vaikuttaisi mihinkään. Tässä esimerkkejä mitä voit tehdä omantuntosi puhdistamiseksi:

- Käy töissä polkupyörällä, mutta osta puolisollesi jotain mitä hän ei tarvitse
- Vaihda sähkö tuulienergiaan ja kauppakassi citymaasturiin
- Osta brasilialaisen pihvin sijaan kotimaisia kasviksia, anna niiden mädäntyä jääkaappiin ja dumppaa sekäjätteisiin

KUVA: Creative Commons, Chinadialogue.net

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

eXTReMe Tracker